Ewolucja w mniej niż 100 lat

4 czerwca 2018, 11:17

Ewolucja kojarzy się nam zwykle z procesem trwającym tysiące i miliony lat. Wiemy jednak, że potrafi przebiegać znacznie szybciej. Jednym z przykładów ewolucji, która miała miejsce w czasie krótszym niż 100 lat jest historia pstrąga tęczowego.



Nieskuteczne suplementy

9 kwietnia 2018, 08:50

Jeszcze na początku lat 90. wstępne badania łączyły suplementy diety, takie jak witamina E i kwas foliowy, z mniejszym ryzykiem chorób serca. Jednak już kilka lat później, gdy ukończono bardziej rygorystyczne testy okazało się, że ani witamina E, ani kwas foliowy nie posiadają właściwości, jakie im wcześniej przypisywano


Monitorowanie składników odżywczych na bieżąco

22 marca 2018, 12:04

Inżynierowie z Tutfts University opracowali miniaturowy czujnik, który można mocować na zębach. Dzięki bezprzewodowej łączności z urządzeniem mobilnym pozwala on monitorować w czasie rzeczywistym spożycie cukru, soli i alkoholu.


Wkrótce rozpocznie 5000 dzień na Marsie. A miał pracować tylko 90 dni

20 lutego 2018, 07:12

W najbliższą niedzielę łazik Opportunity po raz 5000 doświadczy wschodu Słońca na Marsie. Marsjańska doba, zwana 'sol', trwa o 40 minut dłużej niż doba na Ziemi. Opportunity trafił na Czerwoną Planetę 25 stycznia 2004 roku, a jego misja miała trwać zaledwie 90 dób.


Nadmiar soli szkodzi mózgowi i bez nadciśnienia

16 stycznia 2018, 11:17

Dieta bogata w sól szkodzi mózgowi nawet wtedy, gdy (jeszcze) nie ma nadciśnienia.


Ekologiczne farbowanie

9 stycznia 2018, 13:12

Dzięki zmodyfikowanym genetycznie pałeczkom okrężnicy (Escherichia coli) będzie można uzyskiwać błękit indygowy do barwienia dżinsu w bardziej przyjazny środowisku sposób.


Rekordowo pojemna pamięć kwantowa bazująca na chłodzonych laserowo atomach

18 grudnia 2017, 15:42

W Laboratorium Pamięci Kwantowych na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, wykorzystując chmurę schłodzonych laserowo atomów, zbudowano pamięć zdolną przechowywać jednocześnie 665 kwantowych stanów światła. Wyniki eksperymentu opublikowano w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature Communications.


Bakterie mikrobiomu mogą chronić przed nadciśnieniem

20 listopada 2017, 12:56

Pewien szczep bakterii jelitowych może chronić przed wywołaniem przez sól reakcji zapalnej prowadzącej do nadciśnienia.


Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie

31 października 2017, 14:38

Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.


Odkryto metodę uzyskiwania elektryczności z łez czy mleka

3 października 2017, 12:44

Badacze z Uniwersytetu w Limerick zauważyli, że po przyłożeniu ciśnienia kryształy lizozymu, białka śliny, łez czy mleka ssaków, zaczynają generować elektryczność.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy